Thursday, April 29, 2010

SMOKING IS COOL??apa kata anda?

Smoking is cool?betul ke??kalau nak diikutkan dengan teori teori dan fakta fakta kesihatan yang sedia ada, memang terbukti kot yang merokok lagsung tak ada faedah..tetapi,mengapa dan kenapa masih ramai lagi yang merokok?what is the why??maka kali nih kita letakkan ketepikan sebentar fakta fakta dan cuba lihat apa pendapat orang ramai tentang merokok berdasarkan persepsi mereka dan juga apa yang tersirat di dalam hati seorang manusia normal..jom!!

(survey nih dijalankan di dalam facebook sendiri,berdasarkan pendapat kira kira dua puluh rakan maya yang rata rata masih menuntut ilmu di alam fana ini, pada 29 april 2010)

Liyana Nordin dari Bota, Perak kata " Em cool ke?Adeh..kalau kena gaya, nampak cool la..tapi actually,menyampah je tengok..ok??"

Pendapat Zabid pula, " Macam P****T! " ( sencored word ) Doa doa lah Zabid dapat MiAT ....

Tapi Ijat Yusop cakap " Cool!! "

Komen Ash Nur pulak " Tak cool langsung!!!! Nampak macam terhegeh hegeh....."

Ijat Yusop cakap " Cool jugak!! "

Apa pula kata Anis Syuhada, bekas penolong ketua rumah Delima SPBI Gopeng? " Looks like cool but not good la... "

Sekali lagi incik Ijat Yusop menegaskan " Cool jugak!! "


Hm...ini balas Ella Razak.. " Nope! Smoking is not cool..sebab smoker adalah seorang pembunuh and busuk dan tak hensem! " ( nasib baik Piznur tak merokok )


Namun begitu, Ijat Yusop tetap nak cakap " Cool lah!! "

" Not cool..because is killing yourself and other people is cool?? soo not cool..." kata Shahir Muttaqin yang sedang menuntut di UTP Sri Iskandar dengan macho nya...

Rentetan itu, Ijat Yusop bangkit lalu berkata " Xde2...Smoking cool jugak lah!! "

Mumul Abil pula menegaskan bahawa... " Bila aku tengok orang smoke, tak kisah boy or girl, aku rasa nak ambil je rokok tu and tenyeh kat muka diorang...buat aku jadi secondary smoker je, and have higher risk.. tak rasa bengang ke?? "

( Wah..beria ria benar Mumul yek... )

" Cool!!!!!! " ish ish ish Ijat Yusop..anda sungguh tegas yek ...

Ain Nur pula komen apa? " Em kalau nak mati cepat okay jugak..Jangan hisap depan aku dah lorh..." Sambungnya lagi, " Cool la jugak, walaupun berkabus je..macam desperate pon ada jugak..nak mencuri perhatian sebenarnya..bagi nampak macho..perempuan?nampak macam perempuan jalang! " tegas beliau....

"Cool,Cool dan cool !! " hujah incik Ijat Yusop...

Husni Hatim, bakal melanjutkan pelajaran di Kolej Matrikulasi Perak, Gopeng dengan gaya intelektual nya berkata.. " It's cool for a moment..but later, it can cause you your death.. huhuhuhu"

" Mampos!!C oooooo L! " wah...marah dah beliau wahai incik Ijat Yusop....

Seorang lagi bekas pelajar SBP Integrasi Gopeng, Izzati Mohammad pula berpendapat bahawa... " Eeeuuwww....cool ape ke benda nya..jijik ada la..rokok tu geli sebab busuk!! Rasa macam nak muntah bila bercakap dengan orang merokok..heheheh... "

" Cool lah..pnat ah beb asyk type cool je nih.." keluh incik Ijat Yusop...

Seorang rakan sekolah rendah, Syawall Syafiqah ingin menegaskan bahawa.. " Tidak cool de..cari penyakit ada la... "

tanpa berputus asa, incik Ijat Yusop berkata lagi... "hahahahahahaha..COOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOL! "

Dalam pada masa yang sama, Cik Seha Uyaina menjawab dengan ringkas... " Sucks!! "

" Cool!! " incik Ijat berkata lagi...

Manakala, seorang gitaris sebuah band baru, Irwanshah tidak setuju degan ke-cool-an perokok..katanya.. " Argghh..buat apa merokok..buat habis duit je..penyakit pun dapat, duit pun habis..orang yang dekat dekat hidu asap rokok pun dapat penyakit... "

"C O O L.......... " incik Ijat kata lagi...dan cik Syawal membalas tersipu sipu malu, " tidakk2 n tidak..hihi..."

Kebetulan Cik Akmar yang menjadikan Tun Dr. Mahathir sebagai idola nya tiba tiba berada diatas talian ketika survey..tapi,kelihatan seperti beliau tergesa gesa..ini komen ringkas nya...

" Tak suka! Asap rokok busuk! " lalu berlalu pergi..

( nasib baik aku tak smoking ..... =P )

Nurul Shuhada Abdul Latif pula berkata, " I don't like..bukan membahayakan diri sendiri malahan orang sekelilingnya... "

Akhir sekali, HAziq Ahmad dengan selamber berkata.. "Hahaha..cool...cool...sebab nampak macho...smoker la yang kata....haha "

sambil melonjak kegirangan, incik Ijat Yusop menggunakan sepenuh tenaga lalu berkata
" YES! COOL! "

itulah sedikit sebanyak komen dan pendapat yang sempat dirakamkan tentang topik ke-cool-an perokok nih...walaupun seperti tidak formal, tetapi intipati komen mereka sangat mendalam....so,korang boleh nilai komen komen mereka dan ditambah pula dengan fakta fakta kesihatan yang tidak mampu disangkal lagi..sekalung terima kasih kepada semua yang terlibat dengan survey ini...so,renung renungkan dan selamat beramal!!

( semua komen komen di atas adalah benar sama sekali..bukan rekaan,bukan khayalan... )

7 comments:

hifzhan said...

HAHA.style gak cre ko wat survey ni..lawak pon ada..,bagi aku COOL je..

amalina sahaja said...

cool.
sebab muka diorang macam jin keluar asap dari mulut.
mana ada orang comel macam kita cool mcm tu.
kan?kan?

Blakê said...

wei fuck ar. aku xsmpt nak kasi opinion pon.

Anonymous said...

erm..ok r input2 ko...
tp ak bengang sial ngan bebudak yg x ske smoker ni..kalo xde dyorg,cmne pepatah no smoke without fire nk bediri dengan sendiri??hahahaha..merapu suda

husni hatiMillion said...

ok la input2 dy...agk bgos..
tp kan,ak bengang sial la ngan org x ske smoker ni..kalo cmtu,cmne pepatah 'no smoke without fire' nk bediri ngan sendiri nye??
ahhaha..merapu suda~

Bb ~ said...

style la komen " ash nur " . mcm terhegah hegeh . hisap shisa lg cool kot , huhu .

thrasher. said...

shisha cool dr rokok doe. ade perisa lagi.hik hik.

p/s : mne opinion aku ?